Sajtó sarok


visszaMindenki tehet egy kicsit a Hévízi-tóért - Nekem már van ÖKO karkötőm! - beszélgetés Bem Judit környezetvédelmi vezetővel
2012 szeptember 19.

Hévízen sokakat foglalkoztat a környezetvédelem, Tóvédelem, hiszen a város és környékének vonzereje, az idegenforgalom, a gyógyturizmus a gyógyvízre épül. 2012 szeptemberében egy új jegytípus került bevezetésre Öko-belépőjegy néven. Ennek kapcsán beszélgettünk Bem Judittal, a társaság környezetvédelmi vezetőjével.

Mi az oka az új belépőjegytípus bevezetésének?
Az előrelátóan cselekvő, környezetvédelmi szempontból hatékony és hasznos Tóvédelem folyamatos adatgyűjtés nélkül nem lehetséges. Ahhoz, hogy tudjuk milyen változások zajlanak és mikor kell beavatkozni, nem elég tudni, hogy milyen beruházásokat terveznek a környéken, hanem azt is tudni kell, hogy az adott beruházás milyen hatással lehet a Tóra és környezetére. Ehhez a beruházások előtt előzetes hatástanulmányra van szükség. Egy ilyen tanulmány alapadatok nélkül nem készülhet el, ehhez viszont folyamatos adatgyűjtésre/alapadatokra van szükség.

A Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft.-nek milyen lehetőségei vannak ezeknek az alapadatoknak a gyűjtésére?
A Hévízi Kórház és a Hévízi-tó Alapítvány egy megfigyelő hálózatot működtet, melyet több mint 22 éve hoztak létre, és 2004-ben került felújításra. A rendszer megfigyelőkutakból áll, jellemzően vízhőmérséklet, vízhozam, vízszint és meteorológiai adatokat regisztrál. Ez a rendszer az akkori kor legmodernebb technikai megoldásait tartalmazta, azonban azóta eljárt felette az idő.

A rendszer hibája hogyan mutatkozik meg?
A nagy esőzések alkalmával a földkábelek beáznak, és amíg ki nem szárad addig az adatátvitel szünetel, ami jelentős adatveszteséget okozhat. Ez egy rádiós adatátvitel esetén nem fordulhat elő.

Milyen források állnak rendelkezésre a megfigyelő rendszer felújítására?
Évek óta figyeljük a lehetőségeket, de sajnos ezidáig nem volt olyan pályázati forrás, ami a rendszer felújítását lehetővé tette volna, viszont a felújítás már égetően szükséges ahhoz, hogy e természeti kincs kellő megóvása, a káros behatásoktól való szélesebb értelemben vett védelme hosszabb távon is biztosított lehessen. A fentiek miatt kitaláltunk egy új belépőjegy típust a Tófürdőre, az „ökojegyet”, melynek megvásárlásával a Tóban fürdő és annak gyógyhatását élvező vendég hozzájárulhat a Tó védelméhez.

Mennyibe fog kerülni ez a belépőjegy?
Ez az új belépőjegy típus 400 Ft-tal kerül többe mint a „hagyományos” 3 órás belépő, a többlet költséget elkülönítetten gyűjtjük és az ebből befolyó összeget a monitoring rendszer felújítására fordítjuk. A jegy mellé a vásárló egy zöld színű szilikon karkötőt kap ajándékba, melynek viselésével másoknak is megmutathatja, hogy szívén viseli ennek a páratlan értéknek a sorsát.

A karkötő külön is megvásárolható?
Igen, aki fürdeni nem szeretne, azonban szívén viseli a Tó sorsát, az a karkötőt külön is megvásárolhatja az alábbi értékesítési pontokon: a Tófürdő és a Fedett Fürdő pénztárainál,a Fedett Fürdő gyógyszertárban, valamint a Hotel Spa Hévíz recepcióján.

Mi lesz az összegyűjtött pénzzel?
A Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. az Öko karkötőkből származó teljes bevételt a Hévízi-tó monitoring rendszerének felújítására fordítja. Az elért eredményekről folyamatosan tájékoztatjuk a közvéleményt.


Öko belépőjegy karkötővel (3 órás) 2 900 Ft
Öko karkötő önállóan 1 000 Ft


Meggyőződésünk, hogy ez egy újabb lépés ahhoz, hogy a jövőben még többet tehessünk a Tó védelme érdekében.

Webshark
Copyright 2007 Spa Hévíz Oldaltérkép| |Adatvédelmi elveink|Impresszum|Közérdekű adatok
Sajtó sarok Elismerések Alapítványok Partnerek Állásajánlatok