Sajtó sarok


vissza„Térhódítás” a rehabilitáció területén is
2012 szeptember 19.

„Térhódítás” a rehabilitáció területén is

Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága 2012. szeptember 6-8.-a között Szombathelyen rendezte meg XXXI: Vándorgyűlését. A tudományos ülésre az ország valamennyi régiójából érkeztek rehabilitációval foglalkozó szakemberek. Az élénk érdeklődést az előadók hírneve és ismertsége, a meghirdetett témák aktualitása magyarázta. A tudományos ülés esti programjain a kötetlenbeszélgetés lehetőséget biztosított a rehabilitációval foglalkozó munkacsoportok számára a közös gondok megbeszélésére, tapasztalat cserére.

A tudományos program során a reumatológiai rehabilitációval foglakozó szekcióban a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház részéről 4 előadás hangzott el, illetve egy poszter prezentációkerült bemutatásra.

Kórházunk részéről elhangzott előadásokat a kongresszus mintegy 200 résztvevője kiemelt figyelemmel kísérte, számos kérdés és felvetés hangzott el a bemutatott munkákkal kapcsolatban, összességében a tudományos konferencia elnöksége elismeréssel nyilatkozott a hévízi munkacsoportok tevékenységéről.

 

Alábbiakban olvashatjuk az előadások rövid összefoglalóját.

 

Dr. Horváth József: Komplex fizioterápia alkalmazása tumoros anamnézisű betegeken (Szerzők: Dr. Horváth József, Dr. Mándó Zsuzsanna, Dr. Angyal Attila, Dr. Sonkoly Pál)

A hévízi komplex fizioterápiaalapját a balneoterápia alkotja, amelynek jelenlegi indikációja szerint a tumoros anamnézisű betegeket Hévízen nem célszerű kezelni. Azonban a modern orvostudomány eredményei következtében az érintettek viszonylag hamar és jól gyógyulnak. A szerzők három különböző rosszindulatú betegségen átesett egyén kórtörténetének ismertetésével arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy kellő körültekintéssel ezek a betegek is részesülhetnek a Hévízi gyógykezelések áldásos hatásaiban, melyekkel mozgásszervi tüneteiket enyhíthetőek, illetve megszűntethetőek.

 

Végh György: A nyakra ható húzóerő a saját súllyal végzett súlyfürdőkezeléseknél (Szerző: Végh György)

Az előadó bemutatja az általakidolgozott mérési módszert, a légzés okozta húzóerő változást,  a testsúly, és a testtérfogatsúly húzóerőt befolyásoló hatását, illetve az alacsony térfogatsúly okozta felfüggesztésihibákat.

Az eredmények alapján kimondható, hogy a térfogatsúly szerepe lényegesen nagyobb, mint a testsúlyé.

49 férfi és nő eredményei alapján megállapítja, hogy a férfiak nyaki porckorongjaira átlag 0,8 – 1,7 kg húzóerő, míg a nőkéreátlag 1,2 - 0,5 kg tolóerő hat.

A mérések eredményei bizonyítják a súlyfürdő biztonságos alkalmazhatóságát és azt, hogy a  súlyok használata nem káros, sőt esetenként szükséges.

 

Dr. Gyarmati Noémi: A gyógyiszap-kezelés szerepe a reumatológiaibetegségek rehabilitációjában (Szerzők: Dr. Gyarmati Noémi, Dr.  Mándó Zsuzsanna, Dr.Bergmann Annamária, Dr. Mózes Magdolna)

 A reumatológiai betegségek a mozgásszervek károsodását, a mozgásfunkciók beszűkülését okozzák,  az egyik legjelentősebb panasz pedig a fájdalom.

A reumatológiai rehabilitáció során kiegészítésként az iszappakolás is jól alkalmazható.

Az iszapkezelés régóta köztudott és elismert hatása a fizikai hatások közé tartozó hőhatás. Az iszap a felvett hőt sokáig tárolja, lassan adja le, ezáltal elhúzódó hőhatást képes biztosítani.

A fizikai hatáson túl kémiai hatásokkal is számolhatunk, amelyek a terápia eredményességét fokozzák.

Tudományos vizsgálatok igazolják,hogy a gyógyiszap-kezelés csökkenti a gyulladást, enyhíti az ízületi porc-károsodás mértékét, oldja a kötőszövetes zsugorodásokat, ellazítja a görcsös izomzatot, valamint jól csillapítja a fájdalmat, nagymértékben elősegítve ezzel a rehabilitáció eredményességét.

 

Dr. Mándó Zsuzsana: Mozgásszervi okból szükséges programozható rehabilitáció szerv-transzplantált páciensek körében (Szerzők:  Dr. Mándó Zsuzsanna, Dr. Horváth József, Dr. Bergmann Annamária, Dr.Gyarmati Noémi, Dr. Mózes Magdolna)

 

Magyarországon 1962-ben történt az első vese átültetés. A szívtranszplantációs program 1992-ben, amájtranszplantációs 1995-ben indult.

Az eltelt évek során jelentős számú, sikeres szervátültetés történt hazánkban. Ezen betegek a transzplantációután – kevés korláttal – teljes értékű életet élhetnek.

A szerzők  bemutatják a balneoterápia alkalmazását és effektivitását ezen speciális betegcsoportnál.

 

Dr. Angyal AttilaLökéshullám terápia alkalmazása reumatológiai rehabilitációban (Szerzők: Dr. Angyal Attila, Dr. Horváth József, Dr. Tóth Gyula, Dr. Simon-Fiala Zsolt, Dr. Mándó Zsuzsanna)

A lökéshullám terápia modern és hatékony 25 éve ismert kezelési módszer. Elsőként vesekövek zúzására használták, majd az eljárás továbbfejlesztésével sportsérülések, később mozgásszervi betegségek gyógyítására is sikeresen alkalmazták. Számos országban az egészségügyi biztosítók támogatják a lökéshullámmal végzett kezeléseket.

A lökéshullámterápiás eljárás nagy energiájú, akusztikus hullámok fizikai, biológiai hatásánalapul, melyek beindítják a szervezet gyógyító mechanizmusait, élénkítik az anyagcserét és a vérkeringést. Non-invazív, kevés mellékhatással bíró, gyógyszerek nélkül is hatékony fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Poszter formában került feldolgozásra az intézményünkben 22 betegnél végzett lökéshullám terápiás kezelés tapasztalatai, mely bizonyította, hogy a lökéshullámterápia lágyrész reumatizmusban szenvedő betegek kezelésénél gyors, hatékony, jól alkalmazható és tolerálható eljárás.

 

Webshark
Copyright 2007 Spa Hévíz Oldaltérkép| |Adatvédelmi elveink|Impresszum|Közérdekű adatok
Sajtó sarok Elismerések Alapítványok Partnerek Állásajánlatok