Kutatás, oktatás


Oktatás
Az intézmény a komplex balneológia, reumatológia, a prevenció, kuráció és rehabilitáció, valamint annak határterületi tárgyköreiben saját munkája és az általános orvos szakmai fejlődés elősegítése érdekében kutatási tevékenységet folytat a rendelkezésére álló szellemi, természeti és anyagi erőforrások felhasználásával.

Intézményünk otthont adott a Magyar Balneológiai Egyesülettel közösen létrehozott Magyar Balneológiai Kutató Központ Közhasznú Alapítványnak, valamint továbbra is otthont ad a Hévízi Tó- Alapítványnak.

A Kórház reumatológiai szakorvosképzésre kijelölt intézet. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Zalaegerszegre kihelyezett tagozatának oktató kórházaként működik a gyógytornász képzésben, a Prisma Tanoda Kft. oktató helye a gyógymasszőr képzésben valamint gyakorlati oktató helye az Asbóth Sándor Térségi Középiskola Szakiskola és Kollégium Nagyváthy János Tanintézmény fizikoterápiás asszisztens képzés vonazkozásában is.

Intézményünk reumatológiai osztálya akkreditált szakorvos képző hely.
Kutatás
Intézetünk orvosai rendszeresen képzik, továbbképzik magukat. Folyamatosan orvosok, gyógytornászok részéről nagy számban képviseltetjük magunkat országosan megrendezésre kerülő kongresszusokon (MOOT, MRE, MMT, MBE), továbbképzéseken.

1995-ben a laboratórium bővítésével saját forrásból ún. kutató laboratóriumot hoztunk létre, mivel fontos érdekünk, hogy a hévízi gyógyvíz a komplex fizioterápia hatásmechanizmusát kutatva, modern, tudományos módszerekkel is alátámassza a balneoterápia eddigi elsősorban tapasztalati eredményeit.

Az elmúlt évben is számos vizsgálat történt, mely részben a csont-, porc-, anyagcsere biokémiai meghatározására, valamint komplex fizioterápia hatására bekövetkező változásaira irányultak. A kapott kezdeti eredmények alátámasztják a hévízi balneoterápia során létrejövő biológiai, fiziológiai változásokat, illetve segítik megválaszolni, hogy milyen módon befolyásolja jellemzően a reumatológiai megbetegedések pathomechanizmusát.

A napjainkban polgárjogot nyert EBM-módszer a kórház számára is új kihívást jelent, bár a 15-30 éve visszajáró betegek állapotváltozása, munkaképességük megőrzése, életminőségük megtartása, illetve a romlása ütemének csökkentése megelőlegezheti e modern tudományos módszer esetében is a hévízi komplex fizioterápia hatékonyságának igazát.

A kutatás másik területe, a Hévízi Gyógytó ökológiai és hidrogeológiai állapotának folyamatos vizsgálata. Míg az első kutatási csoportban az orvosi és terápiás munka eredményességének és a hatásmechanizmusok bizonyításáról van szó, addig az utóbbi esetben a természeti erőforrások megőrzése a cél.

2003-ban a használatunkban lévő két termálvíz kutunkból származó, a terápiás eljárások során használt víz gyógyvízzé minősítése történt meg a legújabb rendeleteknek megfelelően.

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház 2001. óta működtet minőség-, és környezetirányítási rendszereket:

ISO 9001 és ISO 14001

Az intézmény ezen túl 2004. novemberében tanúsította először a Kórházi Ellátási Standardok rendszert.
Webshark
Copyright 2007 Spa Hévíz Oldaltérkép| |Adatvédelmi elveink|Impresszum|Közérdekű adatok
Sajtó sarok Elismerések Alapítványok Partnerek Állásajánlatok